MENULIS UNTUK KEPUASAN DIRI, TAPI KADANGKALA HIDUP TERASA LEBIH INDAH BILA DAPAT MEMBAHAGIAKAN YANG LAIN.

Saturday, January 23, 2010

mari berfikir bersama! how yeah!

in da name of Allah da most gracious and da most merciful

antara pesanan Luqmanul Hakim untuk anaknya.

"Hai anakku; seandainya ibu bapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibu bapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman."


situasi pertama.
wa baca suratkhabar.cerita pasal anak halau bapa.kasi tinggal kat hentian bas.wa rasa pelik.tapi cerita yang ini macam gagal menyayat hati sikit.sebab ada macam2 versi. ada kata pak cik tu memang nak keluar rumah dan hidup berdikari.ada kata pak cik itu kena halau dari rumah oleh menantu.tapi, bila tengok gambar pak cik itu bersumpah sambil pegang surah Yassin, memang rasa sedih.but, ma tears aren't falling down yet, maybe because they're less dense.(this is what my fren told me.sumpah klaka)

situasi yang bukan situasi pertama.
wa berjaya lagi membaca surat khabar.kisah anak pukul bapak sebab tak dapat satu juta.budak ni pergi belajar medic kat india tu..guna scholar apa ek? kalo Mara or JPA..pehh,pembaziran duit rakyat yang agak melampau di situ.-__-"

situasi selepas situasi kedua.
selongkar you-tube, dunia tanpa sempadan.wa dapat tengok something yang tak semua orang dapat tengok.jeng..jeng..jeng..ahaha process melahirkan anak! urgghh,kejang kejap urat kaki bila tengok video2 tu.
*kenapa mak tak pernah bagitahu, nak lahirkan anak tu sangat sengsara.

situasi keempat.
ulang tayang cerita si tanggang.suara adiputra nyanyi lagu kelahiran, macam kutub utara magnet menarik kutub selatan untuk kasi tengok televisyen dekat-dekat.rapat-rapat.ayah tanggang sakit, selepas dihalau secara bangang oleh anaknya.tapi, sebelum saat2 terakhir, ayah tanggang dah pesan kat mak dia, beritahu tanggang..yang dia dah ampunkan segala dosa-dosa tanggang.mulianya hati seorang bapa.

dah2.cukup dengan situasi.kalau nak lagi, pergi mintak bunkface.itu pun kalau dorang nak bagi free.
cuba bayangkan 10 tahun akan datang.bila kita makin bergenerasi.

anak : ayah.kenapa tak pernah bawak saya jumpa atok?

ayah : owh.atok kamu dah meninggal.dululah ayah yang belasah dia.

tak pun...

ayah : ayah pun dah tak tahu atok kamu kat mana.dulu, lepas tinggalkan dia kat pondok bas dulu, ayah lupa nak sms tanya dia dah sampai mana.

atau barangkali...

anak : mak, bawaklah saya jumpa nenek.

mak : nenek kamu dulu pernah datang rumah kita sekali, tapi lepas mak halau, terus dah tak datang lagi.hebat kan mak?

benda-benda ini semua tak mustahil.jadi,mari kita fikir-fikirkan.

-yang baik jadikan tauladan,yang buruk jadikan bukan tauladan-


11 comments:

oranglidi said...

situasi nombo satu n dua tu memang dah byk jadi skang ni.

si tanggang..

farzanaf said...

insaf jp.sob3

-li.zue- said...

orang lidi..
hoho memang2..
kalo tak halau..pukul..
kalo tak pukul..halau..
kalo tak halau..pukul..

mcm2 hal~ -_-"

-li.zue- said...

farzana.
sama r kite..tobat kejap!
hehe

fee. said...

tears less dense?
maybe air is more dense than water kot ;p hahah

touyakaruma said...

kes buang ahli keluarga sendiri makin bertambah.

nawal said...

lawak lah mak die !
(dlm dialog last uh)

-li.zue- said...

fee.
tu sume keja sahaq.
die yg aja aku ayat tu! ahaha

touya.
yup.agree!

aku paling tak paham kalo dia yg buang diri sendiri drpd keluarga. -_-"

nawal.
mak dia saja tunjuk talent tu, masa muda remaja nak masuk raja lawak..
tp baru stage 1st dah kena reject~ ahaha

desperate ruumate said...

nauuzubillah
mintak dijauhkan

tak cium syurga bai
bodoh.


tita atiqah

-li.zue- said...

haa.btol3x

xmo dowh merempat lama dalam neraka...

T-T waaa.mahu jumpa mak!

oranglidi said...

tu a,

kalau tak makan, makan nasik,
kalau makan nasik, kenyang.

Sign by Danasoft - Get Your Sign