MENULIS UNTUK KEPUASAN DIRI, TAPI KADANGKALA HIDUP TERASA LEBIH INDAH BILA DAPAT MEMBAHAGIAKAN YANG LAIN.

Tuesday, May 24, 2011

rumah terbako panggil bomba!



in da name of Allah da most gracious and da most merciful


ahah.tiba-tiba jadi one of the witnesses for da incident happened just now, and that gimme such a blink.blink. dapat idea nak update blog. haha =.='


nway,a picture worth thousand words, rite?

ni ada more than one picture yang gua upload. click untuk tumbesaran sempurna :)





ni situation masa awal-awal.



after a few minutes later, api makin marak.



api dah start merebak to the next houses dari punca asal.



pak cik bomba yang gagah.


a few effects daripada kereta bomba

the view from my house


sebenarnya, da story went like this. around 9.30 pm, gua baru ingat nak basuh baju, bukak pintu belakang, dengar bunyi bising-bising, thought that mak cik kat kedai makan bawah tu duk mengemas barang, main baling-baling botol ke apa, rupa-rupanya, ada bangunan rumah tinggal, 100 meter drpd kawasan rumah gua tengah terbakar and the noises came from that place.


bomba datang dalam 15 minit lepas tu, 8 buah kereta bomba gaklah yang diorang angkut and api berjaya padam less than one hour. SYABAS pak cik bomba! *i guess, they're from bomba setapak and pekeliling* gua tak tahulah kalau-kalau ada nyawa yang tergadai kan. tapi nauzubillah. rasanya tak ada. sebab bangunan ni pun sebenarnya berek pekerja yg dah lama tak guna.kayu-kayu kekisi tingkap tu pun dah reput and no wonder lah kan api cepat merebak. takpe, esok kita follow up dekat tv or newspaper ye.


sepanjang tempoh api marak tak henti-henti tu, telephone rumah and handphone mak plus abah pun boleh kata tak henti-henti jugaklah berdering. hahaa dah rasa macam pusat khidmat pelanggan bhai. amacam, boleh jadi reporter bernama tak kitorang?

gelabah carik populariti. =.='


tapi sebenarnya bukan cerita api yang gua nak story bhai.

cuma, macam mak gua cakap tadi, sekelip mata je, kalau Allah dah cakap kun fayakun, sekelip mata jugaklah terbakar and hilang bangunan tu. :)

Innama amruhu itha aradashay-an an yaqoola lahu kun fayakoonu

36:82Verily, when He intends a thing, His Command is, "be", and it is!


and there are also other few things that i learned tonite.


1. kita kena belajar menghargai. nowadays, we tend to appreciate things around us when they're no longer exist in front of us rite?

2. betullah orang perempuan memang lagi banyak cakap daripada lelaki. kitorang anak beranak empat orang sama-sama tengok bomba padamkan api dari mula sampai habis. tapi ratio abah gua bagi comment compare to mak, gua dengan adik kecik tu, 1:5 kot. heheh

3. bila ada api. tak payah nak tunggu lama-lama and jadi beku depan tu. api takkan padam pun dengan tenungan mata korang tu except kalau korang ada genetik yang sama dengan Iceman dalam X-men. terus je call 999. kalau korang asyik cakap, "bila bomba nak datang ni? takde orang nak call bomba ke?" without making any effort pun untuk call, and if semua orang kat situ fikir benda yg sama, maka? haih.

4. dun trouble da trouble if u dun want da trouble to trouble u. betul tu. but please, prepare for trouble. in case there's fire, korang patut tahu macammana nak keluar dari tempat tu and also where's the nearest pili bomba yang ada untuk sumber air supaya bomba boleh cepat-cepat padamkan kebakaran bila diorang sampai nanti.

5. buat ibu-ibu. bapak-bapak yang dihormati sekalian. jangan biar anak anda berkeliaran dekat kawasan kejadian. nanti mengganggu bomba nak buat kerja. jerit je suruh diorang balik rumah, kalau degil sangat, piat je telinga, seret bawak balik. rumah kan lagi selamat? home sweet home ;p


so jangan main dengan api fella.

masa kecik bolehlah buat kawan, dah besar jadi lawan!


esok gua re-post balik, upload gambar apa yang dah jadi dengan deretan bangunan tu.tapi kalau nak tengok sendiri pun boleh, datang je area Tasik Titiwangsa, masuk area Kelab Golf PDRM.


kita doa jelaa ye takde apa-apa yang teruk pun jadi. :)


UPDATED : bangun je pagi ni, gua terus bukak pintu, nak tengok bangunan ni.adik gua pulak pulun bukak tv konon nak dengar berita.haha terkejut lah jugak, tak sama macam yang kitorang expect, malam tadi api menjulang-menjulang gaya macam hancur lebur je bangunan tu, tapi pagi td tengok elok je lagi, bumbung pun ada je lagi sikit-sikit, boleh kata bangunan tu cedera 40% je! i noticed that the wall is made from brick, bangunan lama macam ni memang tahan kan? *dah start dah keluar aura doktor bangunan gua, kahkahkah*




cukup panjang tak post ni wei?

seronok dapat experiment dengan camera! tapi kalau ada dlsr mesti lagi best *demand*

ohoi 'abah' .if you read this,okay.confirm tak.haha takmo belikan aku dslr pulak ke? ;))


maaflah, size font kat dashboard still tak boleh editlah.




6 comments:

DuniakuAbstrak said...

realiti kebakaran berlaku di depan mata..pengalaman yang menyedihkan

rumah makcik aku pernah rentung, selamat family dia takde apa-apa..

aku sempat tengok rangka rumah dia je..sangat pantas ia berlaku

-li.zue- said...

tulah.first time ni haa tengok bencana depan mata.

yeke.tulah.syukur lah wei takde korban nyawa. :)


yang ni sempat gaklah aku tengok dari awal sampai habis. boleh buat movie ;p

hafizmohamad said...

kau ni tangkap gambar tempat kejadian ke kau main light painting ha?


maklumat tak smpai nie
gambar kaau tells 99words je.xckup thousandone.

haha

semoga semua selamat

bapak_fasi said...

zulaika!.. tulisan blog ko mcm cacing aq xpaham!

oranglidi said...

oo.. area tasek ttwangsa..

dah mcm wartawan dhni. hehe

-li.zue- said...

beego.

hahaha. paham-paham je kan.
main light painting! ;p

aku mmg failed lah bab2 nak menghuraikan lebih lanjut ni.heheh


insyaAllah :)


bapak.

dulu masa kecik-kecik bapak tak pernah ajar pun tulis cantik-cantik.

hahah.

blogger buat hal lah weyh.size font takley edit. =.='
kau zoom jelaa.hoho

eja nama aku salah tu woi.


lelidi.

aah.mohlah datang jalan raya.

kuikui tak memasal.

gua sikit lagi je nak bergandingan dgn karpal singh taw. ;p

Sign by Danasoft - Get Your Sign